Heltens ansikterI 1996 ga jeg ut denne boka. Den handler om vårt forhold til HELTEN: Vi tror på overmektive personer som griper inn og redder oss fra det onde. De blir dyrket, især i ettertid når vi får dem litt på avstand. For meg var dette begynnelsen til min store skepsis til såkalte “heroiske” lederteorier. Forenklede, overdrevne bilder av helteskikkelser har plaget menneskeheten siden vi oppfant språket – minst.

Heroisk ledelse er et farlig, men også fascinerende og noen ganger nyttig fenomen. Her kommer den vanlige lederforskningen nesten alltid til kort. Boka er ikke lenger i handelen, men du kan lese den via Nasjonalbibliotekets utmerkede tjenester her!

 

Heltens ansikt er ikke særlig synlig gjennom et sett med spørreskjemaer. Likevel, vi kunne analysere spørreskjemaer om ledelse og finne ut av moderne lederteorier er nødt til å bekrefte heroiske bilder av ledere gjennom måten forskningsmetoden er konstruert på. Derfor vil folk flest bli skuffet over de helt alminnelige lederne som de treffer i dagliglivet. Du kan lese artikkelen her!