Podcast på norsk: “Sjefen”

Podcasten “sjefen” går inn i sitt 5. år! Vi forsøker ikke å belære noen, men inviterer erfarne ledere fra mange sider av livet til å dele sine erfaringer med oss. Og du som lytter er helt fri til å ta med deg både frivillige og ufrivillige gullkorn fra våre gjester og oss selv. Sjefen er ment som en underholdende men samtidig poengtert samtale om virkelighetene i ledelse.

Direktør og konsulent Henning Asklien og jeg er vertskap, og våre gjester er invitert til å dele sine erfaringer så fritt som mulig. Henning er i tillegg en racer på lyd og opptak og gjør en stor jobb med å holde meg på matta så jeg ikke begynner å dosere som professor. Nå har vi greid å dele mer en 20 fornøyelige samtaler om alt som kan gå bra og dårlig i ledelse, og om hvorfor ledelse ikke er det samme i alle bransjer og i alle kulturer – selv om det også finnes ting som er likt.

Du finner våre podcaster på steder som iTunes, PlayerFM og Spotify. Våre gjester spenner fra underjordisk praksis til erfarne styreledere, fagforeningsrepresentanter og generaler – og selvsagt en og annen forsker som er spesialist på pikante detaljer.

Eksempler på gjester vi har hatt med oss:

Foreløpig sistemann på lista er Jon Amtrup, seiler og journalist som reiser på krevende turer og inviterer aldeles uerfarne mennesker til på bli med på ferden. Hvorfor blir folk med på slike reiser, og hvordan får man dem med underveis?

Mangeårig direktør og framfor alt styreformann Harald Norvik kom til oss og snakket om å være sjef for sjefer Maken til erfaringer med norske ledere skal man lete lenge etter, og Harald satt en del ting på plass.

 

 

 

 

 

Anita Krohn Traaseth har virkelig fått prøvd seg som toppleder i både privat og offentlig sektor og har meninger om denne rollen. Hun er også forfatter og uvanlig flink til å fortelle fra miljøer der det blåser på toppene.

 

Thomas Huang, som har vært gründer og direktør i Kina i mange år, og som kan fortelle om den rene trykk-kokeren av utfordringer. 

 

 

 

Kathrine Aspaas kom for å fortelle om følelser og livet i organisasjoner, om å være redd og ta feil og alt som vi ofte ikke liker å snakke om.

Teatersjef Tom Remlov vet alt om ledelse på scenen, om hvordan og hvorfor teateroppsetninger kan bli både geniale og katastrofale.

Forhenværende general Tor Rune Raabye har delt villig vekk av sine erfaringer med å være sjef for Heimevernet, en av Norges største organisasjoner.

Og det han ikke hadde svar på om militære lederspørsmål fikk vi filosof og oberstløytnant Harald Høiback til å gå løs på. Han var omtrent like frisk i frasparket som

Petter Gottschalk, som er Norges og kanskje en av verdens største spesialister på hvitsnippkriminialitet. For hva skjer når sjefen blir en skurk?

Kanskje går da sjefen under jorden, men den som gjør dette helt konkret er Ragnhild Borchgrevinck som leder gigantiske avløpsanlegg, en vesentlig del av vårt samfunn som vi ikke ser til daglig.

Det vi ser mye av til daglig etter hvert er digitaliserte utfordringer i ledelse, og her har vi hatt med oss Annette Mellbye med omfattende erfaringer fra firmaer som Schibsted og Boston Consulting.

En annen guide til vår digitaliserte framtid har vi også i Mikkel Skou, som er leder Veracity, den store digitale satsningen til DNV.

Så har vi fått med oss ledelse av fagforeninger – Linn Therese Myhrvold forteller om å lede lærernes kamp for en bedre tilværelse på vegne av oss alle.

Ledelse av idrett har vi fått representert med toppfotball og ditto ishockey fra Sarpsborg, med Cato Haug og Sten Gunnar Jørgensen.

Og selvsagt har vi flere forskere – Frode Haaland innvier oss i mysterier omkring lederrekruttering, og Janicke Rasmussen forteller om hvor vanskelig det er for deltakere i styrer å skjønne at det er viktig med styrekompetanse.

Og hele tiden finner du Henning og meg i fri dressur om hva ledelse kan være i praksis – noen ganger også uten gjester!