Den norske atomlandsbyenEn beskrivelse av prosjektet

“Den norske atomlandsbyen” er tilgjengelig i handelen fra 3. september 2021.

Dette er en bok som bringer sammen mange av de temaene jeg har jobbet med i mange år: Ledelse, nettverk, historie og psykologi. Vi visste alltid at min farfar, Karl Arnulf, flyktet fra Rjukan i 1943 og ble etterlyst av SS. Hva vi ikke visste, var hvilke nettverk av forskere, offiserer og næringslivsinteresser som førte ham dit – og som gjorde ham til leder for det norske ABC-forsvaret etter krigen.

Sammen med min fetter Arvid Ottar og min bror Vidar Arnulf har jeg forsøkt å knytte sammen trådene, fra utnevnelsen til Generalfelttøymester under felttoget i 1940, via jobben på Rjukan til FNs første generalforsamling i 1946: Hvordan kom Norge med i atomklubben? I boka “Den norsk atomlandsbyen” har vi satt sammen en tidslinje for norsk nukleærkjemi, våpenteknologi og etterretning med et kontinuerlig fokus på taushetsplikt. Hva har vi kunnet snakke om – og hva har vi måttet la stå igjen i mørket..?

 

Det omfattende arbeidet dokumenterte Norges eget atomprosjekt. En innsikt jeg ikke var forberedt på, var at også hendelsene under tungtvannssabotasjene var mer forberedt fra norsk side enn det som var kjent. Dette har jeg laget en 8 minutters dokumentasjonsvideo av her:

Det påstås ofte at Norges regjering og forsvar ikke visste hva tungtvannet skulle brukes til før krigen var over. Dette kan umulig stemme, noe jeg viser i boka. En kort forklaring av hva de viktigste norske beslutningstakerne visste allerede i 1940 har jeg sammenfattet i denne filmen her:

Og her kommer en video som illustrerer hvordan det fantes en parallell militær organisasjon på innsiden av Norsk Hydro i perioden 1939-1945. Det var denne organisasjonen som passet på at det norske tungtvannet forble på norske hender som et teknologisk og diplomatisk trumfkort:

 

Forlagets presentasjon og data om boka finnes her:

https://www.universitetsforlaget.no/den-norske-atomlandsbyen

  1 comment for “Den norske atomlandsbyen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *