Hva betyr det om vi blir språkforgiftet?

Publisert som kronikk i «Dagens Perspektiv» 10.10.2024  Mediene flommer over av innlegg som krymper seg under presset fra språkmodellene til generativ kunstig intelligens. Vi advares mot å gi etter for en teknologi som vil overta og forflate oss som overflødige i vårt eget liv. Forfattere, professorer, lærere og andre føler seg jaktet på av en snikende, hjernetom zombie-intelligens som kopierer…

Hvor mye slakk har samfunnet?

Publisert i «Dagens Perspektiv» den 18.09.2024 Skipet «Titanic» sank i 1912 og tok med seg 1500 mennesker i dypet. Det var uventet, skipet var jo synkefritt. Logisk nok hadde skipet bare livbåter til halvparten av passasjerene. Når skipet likevel sank, kunne man bare redde 30% eller litt færre enn forventet. Har vi nå lært at det ikke er lurt å…

Politikk, personlig vinning og fellesskap

Publisert i «Dagens Perspektiv» den 09.10.2023. De siste årene har norsk rikspolitikk vært rystet av en serie regelbrudd som alle har en ting til felles: Politikere forsøker å berike seg selv gjennom å omgå regler. Det begynte ganske forsiktig med overdrevne reiseregninger. Så kom pendlerboligene, som ga litt mer utbytte. Nå sist har vi altså aksjespekulasjon synkronisert med politiske forhandlinger,…

Utdanning taper til kunstig intelligens

Publisert i «Dagens Perspektiv» den 23.11.2023. Mediene spekulerer på når kunstig intelligens (KI) vil overta verden, men innen utdanningssektoren er prosessen i full gang. Vi er som frosken som lar seg koke hvis temperaturen bare stiger langsomt nok. Kunstig intelligens var lenge et tema for spesielt interesserte, men i fjor var det vanlige folk sin tur. Språkmodellen ChatGPT ble fritt…

Bør vi snakke om kunstige «aktører» i stedet for «intelligens»?

Publisert i «Dagens Perspektiv» den 22.08.2024.   Vi bør formodentlig være mer opptatt av begrepet «aktør» enn av hvorvidt aktøren er «intelligent» eller ei. Oppstyret omkring hvorvidt kunstig intelligens (KI) egentlig fortjener ordet «intelligent» skjuler to forhold med dramatiske konsekvenser for organisasjoner og samfunn: For det første er vi omgitt av mange slags aktører som hverken er spesielt intelligente eller…

Østfoldbanen som speilbilde av Norge. En deltagende observasjon.

Opprinnelig publisert som kronikk i Dagens Perspektiv den 9.02.2023 Vi kommer antakelig aldri til å lære noe av fadesene på Østfoldbanen, hverken den akutte krisen med Blixtunnellen eller den skandaløse fortsettelsen av innstillinger og forsinkelser. Til det har situasjonen vedvart altfor lenge. Advarselen fantes allerede i en fra Moss avis fra 7. januar 1988: «Ser vi historisk på Østfoldbanen er…

På ryggen av en løpsk elefant

Opprinnelig publisert i Dagens Perspektiv den 16.11.2022 Har du noen ganger lurt på om organisasjoner lever sine egne liv? Og at vi som jobber i dem bare er utbyttbare celler i organismen? Det er ikke dumt å tenke tanken, i alle fall som et tanke-eksperiment. Tanken har også streifet mange forskere de senere årene, men har etter hvert begynt å…

Enkle ledere og kompleks energiledelse

Opprinnelig publisert i «Dagens Perspektiv» 29.09.2022 Ofte, rett før jeg skal inn og holde et foredrag om ledelse, kommer oppdragsgiveren og minner meg på at publikum er «vanlige folk», og at jeg derfor bør prøve å si noe enkelt og begripelig. Det skjønner jeg. Mange av mine beste venner er vanlige folk og det er ikke fritt for at jeg…

Ledelse i korte og lange tidshorisonter: Om å kjenne sin riktige tidsskala

Den engelske dronning Elizabeth den II’s bortgang kan tas til inntekt for så mangt. Min innfallsvinkel er å tenke på tid, tidsperspektiver og tidsskalaer i ledelse. Ingen forsker på sammenhengen mellom ledelse og tidsskalaer, kan det se ut til. Det er underlig, fordi «timing», altså riktig tidspunkt for beslutninger og inngripen, er så åpenbart tilstede i alle munnhell om god…